Hoe werkt een luchtontvochtiger in een kelder?

Ontvochtigers kunnen een onhandig, onaantrekkelijk soort apparaat zijn, dus ik begrijp volledig waarom zoveel huiseigenaren aarzelen om er een te kopen.

Maar op donkere en vochtige plaatsen zoals kelders waar de luchtontvochtiger uit het zicht is, is een luchtontvochtiger een absolute must.

Maar hoe werken luchtontvochtigers in kelders? Ze werken net als elke andere luchtontvochtiger in die zin dat ze de omgevingslucht opnemen, afkoelen om te condenseren en water op te vangen, en dan de verwerkte lucht terug in de kamer blazen. Er zijn echter weinig speciale overwegingen als het gaat om kelders. De ideale luchtontvochtiger moet een hoge capaciteit hebben voor automatische waterverwijdering en moet ook koude temperaturen aankunnen zonder defecten.

Bekijk ook Luchtontvochtiger kopen? Prijzen en toebehoren

Het kan gemakkelijk zijn om de verkeerde luchtontvochtiger te kiezen, alleen om hem in een jaar of twee weg te gooien.

Dus laten we eens kijken wat belangrijk is, zodat dit niet met u gebeurt.

Hoe ontvochtigers werken

Een luchtontvochtiger kan worden beschouwd als een apparaat dat uit twee delen bestaat.

Ten eerste wordt er lucht in het apparaat aangezogen door middel van een ventilator. De lucht wordt vervolgens over koude spoelen geleid, waardoor deze te veel afkoelt tot watercondensaat. Dit watercondensaat wordt vervolgens opgevangen in een container die ofwel handmatig moet worden geleegd ofwel continu wordt geleegd door een waterslang.

Ten tweede verwarmt een verwarmingselement het verwerkte condensaat, waardoor het weer in de ruimte wordt geblazen. Deze beschrijving is wat we noemen een typische draagbare luchtontvochtiger, oftewel een koelmiddel-ontvochtiger.

Er zijn natuurlijk andere manieren om te ontvochtigen, zoals een droogmiddel ontvochtiger of een hele huisontvochtiger die is aangesloten op de HVAC, maar de meeste mensen denken aan draagbare apparaten die lucht door spoelen laten stromen met behulp van een ingebouwde warmtepomp als ze het over ontvochtigers in het algemeen hebben.

Waarom ontvochtigers bijzonder belangrijk zijn in een kelder

Het interieur van een woning moet een luchtvochtigheidsgraad tussen 30% en 50% behouden. Dit is de aanbeveling van de EPA, maar voor mij is het een must.

Je moet niet onder de 30% gaan. Ons lichaam bestaat uit water en heeft van nature minstens 30% luchtvochtigheid in zijn omgeving nodig om te kunnen functioneren. Dit lage niveau zou sowieso moeilijk te bereiken zijn, dus het is meestal geen probleem in de meeste huizen.

Als we eenmaal boven de 50% RV komen, beginnen de problemen. Dit is wanneer schimmel begint te vormen om de ongezonde omgeving te creëren die bekend staat als de muffe kelder vol met geuren. In deze omgeving groeien allerlei microscopische dingen zoals bacteriën en virussen, niet alleen schimmel.

Als je denkt dat dit geen probleem is omdat je zelden in de kelder verblijft, denk dan nog eens goed na. Eventuele onzuiverheden in de lucht van de kelder zullen zich op natuurlijke wijze naar de hogere niveaus van het huis verplaatsen, wat leidt tot ademhalingsproblemen en ongemak. Wanneer stof samengaat met een hoge luchtvochtigheid, veroorzaakt het astma en allergieën.

Een hoge vochtigheidsgraad beschadigt ook de bouwmaterialen van het huis en kan op lange termijn behoorlijk duur uitvallen.

Het niet stoppen van het vochtprobleem in het begin van zijn sporen te zetten iets zo eenvoudig als het schoonmaken van een gebied met bleekmiddel in een paar weekenden en dan terug te brengen naar normaal door het krijgen van een ontvochtiger in een dure schimmel sanering proces kost duizenden euro’s.

Als de luchtvochtigheid in uw kelder ernstig is, heeft u meer nodig dan alleen een luchtontvochtiger. Hier is een bericht dat kan helpen – gebruik het als een bron om een plan samen te stellen voor het oplossen van een ernstig probleem in de kelder.

Hoe groot moet uw kelderontvochtiger zijn?

Net als een luchtreiniger of een ander apparaat dat gebaseerd is op het opnemen van lucht door een ventilator en deze continu te laten draaien, moet een luchtontvochtiger ook groot genoeg zijn voor de ruimte.

De vier soorten keldervochtigheidscondities

Aangezien er zoveel verkeerde informatie is als het gaat om ontvochtigers, is het verfrissend dat de Association of Home Appliance Manufacturers (AHAM) en Energy Star een poging hebben gedaan om ons te helpen een kamer te categoriseren op basis van hoe vochtig het aanvoelt.

Hier is hoeveel water uw luchtontvochtiger per 24 uur moet verwijderen (in pinten) op basis van het vochtigheidsniveau en het aantal vierkante meters (afkomstig van de richtlijnen van AHAM):

Voorwaarde 1: Matig vochtig

Er verschijnt een muffe geur, maar deze toestand is typisch te wijten aan het feit dat het weer buiten vochtig is.

Voorwaarde 2: Zeer vochtig

Een stap omhoog in de ernst, hier begint het vochtgehalte binnenshuis aan te houden (ondanks het weer) en beginnen er vlekken te ontstaan op de muren op de hoeken van de basisgieters en de vloer.

Voorwaarde 3: Nat

Dit is wanneer het water zich begint op te hopen of langzaam lekt, maar niet wordt beschreven als grote plassen water of overstroming.

Voorwaarde 4: Extreem nat

De slechtst mogelijke toestand, kortom een overstroming. Hier beginnen zich grote zwembaden te vormen.

Dus voor iemand die een halve kelder onder zijn huis heeft (ongeveer 500 tot 1.000 vierkante meter), moet de luchtontvochtiger in staat zijn om ergens tussen de 10 en 14 pinten water per dag te verwijderen als het matig nat is, maar het kan nodig zijn om maar liefst 23 pinten per dag te verwijderen als de kelder in de extreem natte categorie valt.

Zijn deze tafels perfect?

Natuurlijk niet, maar het is een goed uitgangspunt. Zie je, er is maar één probleem –

Deze informatie heeft het niet over de temperatuur.

Dus voor iemand die een halve kelder onder zijn huis heeft (ongeveer 500 tot 1.000 vierkante meter), zou de luchtontvochtiger in staat moeten zijn om ergens tussen de 10 en 14 pinten water per dag te verwijderen als het matig nat is, maar het kan nodig zijn om maar liefst 23 pinten per dag te verwijderen als de kelder in de extreem natte categorie valt.

Zijn deze tafels perfect?

Natuurlijk niet, maar het is een goed uitgangspunt. Zie je, er is maar één probleem –

Deze informatie heeft het niet over de temperatuur.

Hoe onjuiste temperaturen u de verkeerde ontvochtiger laten kiezen

Hoe hoger de temperatuur in een kelder, hoe makkelijker het is om het water te onttrekken. Als u de gebruikershandleiding van een luchtontvochtiger in acht neemt, zult u merken dat de meeste alleen boven een bepaalde temperatuur kunnen werken.

Meestal zal deze temperatuur 65 °F zijn. Als u in het noorden van de VS of Canada woont, zal dit een grap lijken.

Kelders zijn sowieso koud en vochtig, dus dit betekent in wezen dat ze alleen in de zomer werken voor veel consumenten.

Het gebruik van dit soort ontvochtigers op het moment dat het seizoen kouder wordt, zorgt ervoor dat de spoelen bevriezen. De luchtontvochtiger blijft dan constant draaien en uw elektriciteitsrekening schiet omhoog. Uiteindelijk stop je de waanzin en gooi je hem eruit, met de bewering dat hij niet werkte en een verspilling van geld was.

Helaas adverteren fabrikanten met de capaciteit van hun ontvochtigers bij temperaturen die zijn vastgesteld door laboratoriumtests, die ofwel 80 of 86 °F zijn, zodat veel consumenten met koude kelders zich uiteindelijk afvragen waarom hun ontvochtiger niet werkte zoals beschreven.

De oplossing is dan om een manier te vinden om een luchtontvochtiger te kopen die zo lang mogelijk meegaat.

Hoe zorgt u ervoor dat uw luchtontvochtiger jaren meegaat?

Ga in grootte omhoog

Dwing uw ontvochtiger niet om meer werk te doen dan hij in staat is.

Als u na het doen van uw onderzoek uw keuze tussen een 15-pint- of 18-pint-ontvochtiger heeft gemaakt, koop dan de 18-pint-ontvochtiger. De luchtontvochtiger zal niet overwerkt zijn en zal langer meegaan.

Ga de winter tegemoet

Het Department of Energy (DOE) beveelt aan om een ontvochtiger het meest te gebruiken in de zomer, met een toevallig gebruik in het voor- en najaar. Volgens hen hoeft een luchtontvochtiger in de winter niet aan te staan.

Uiteraard is de situatie voor iedereen anders. U kent het klimaat in uw regio het beste. Laat uw luchtontvochtiger zoveel mogelijk draaien vlak voor het koude seizoen begint, maak de kelder schoon, dicht eventuele scheuren in de plaat, de funderingsmuren af en bedek de carterpomp.

Door het huis als het ware op orde te krijgen en uw vochtigheidsniveau te controleren vlak voor de winter, zou u de luchtontvochtiger comfortabeler moeten inpakken en moeten wachten tot de winter voorbij is om hem weer aan te zetten.

Op deze manier hoeft u zich geen zorgen te maken over het bevriezen van de spoelen van uw luchtontvochtiger en zal deze nog een jaar meegaan.

Overweeg een luchtontvochtiger of een luchtontvochtiger die bij lagere temperaturen kan werken.
Hoewel de meeste ontvochtigers niet onder het vriespunt werken, zijn er enkele die onder 65 °F werken. U hoeft zich geen zorgen te maken over bevroren spoelen met droogmiddel ontvochtigers, dus dit zou een goede optie kunnen zijn.

Ik hou van de Ecoseb 21-pint sorptie-ontvochtiger. De 21-pint capaciteit is een goede maat voor de meeste gemiddelde kelders die er zijn.

In tegenstelling tot de populaire opvatting dat een sorptie-ontvochtiger alleen in kleine ruimtes kan werken, worden nu sorptie-ontvochtigers gemaakt voor grotere ruimtes en zijn perfect geschikt voor kelders als je de juiste vindt.

Andere overwegingen

Voor het gemak is een luchtontvochtiger met zoveel mogelijk automatische functies ideaal.

Dat betekent een apparaat dat zichzelf automatisch in- en uitschakelt als er een probleem is met de wateropvang die het huis zou kunnen overspoelen. Het betekent een ontvochtiger met een automatische ontdooifunctie voor de spoelen. Het betekent ook een slang die automatisch naar de buitenkant van de woning loopt, ook wel bekend als continue afvoer.

Verder moet u kijken naar uw kelder als geheel.

Als u schimmelproblemen heeft, is een ontvochtiger alleen niet genoeg. Dode schimmelsporen zijn nog steeds aanwezig en geven giftige stoffen af; degenen die nog in leven zijn zullen zich blijven vermenigvuldigen.

Met andere woorden, een luchtontvochtiger moet meer worden gezien als een preventieve maatregel. Terwijl het gebruik ervan in een met schimmels besmette kelder tot op zekere hoogte kan helpen, moet u nog steeds zorgen voor het onderliggende probleem.

Dit kan betekenen dat de muren en oppervlakken wekelijks van de schimmel moeten worden schoongemaakt totdat de schimmel niet meer terugkomt. Overweeg ook om een luchtontvochtiger te combineren met een krachtige luchtreiniger.

Veel luchtreinigers hebben ozonvrije eigenschappen die microben doden. Een luchtreiniger met een zwaar actief koolfilter kan ook een deel van de giftige stoffen die schimmelsporen in de lucht vrijgeven opvangen, terwijl een luchtreiniger met een HEPA-filter u kan helpen de eigenlijke schimmelsporen op te vangen.

Zorg er wel voor dat u de filters constant vervangt. Anders werkt het niet. U kunt al deze functies combineren in één luchtreiniger als u ze zoekt. Persoonlijk gebruik ik de Winix-luchtreiniger met zijn PlasmaWave-technologie en ik heb nog nooit gezondheidsproblemen gehad.

Gerelateerde vragen

Waar in de kelder moet ik mijn ontvochtiger plaatsen?

Het is het beste om hem ergens in het centrum te plaatsen. Op die manier kun je de binnendeuren openhouden, zodat er zoveel mogelijk lucht wordt gefietst. Een luchtontvochtiger moet uit de buurt van muren worden gehouden, evenals van terrasdeuren en -ramen. Het moet ook uit de buurt worden gehouden van rommelige werkplekken in de kelder die schade kunnen aanrichten (zoals een houtbewerkingsstation).

Wat als ik de luchtontvochtiger in de winter nog steeds wil laten draaien, maar mijn kelder is ijskoud?

Overweeg om een verwarming en ontvochtiger in de ruimte te gebruiken. Op die manier kan de keldertemperatuur boven de bedrijfstemperatuur van de luchtontvochtiger worden gebracht. Houd er echter rekening mee dat de luchtvochtigheid ook lager is bij lage temperaturen. Meet de luchtvochtigheid eerst met een hygrometer om te bepalen of deze oplossing echt nodig is.